Webwinkel-Keurmerken.nl
Kies het juiste webwinkel keurmerk voor jouw webwinkel
Menu

Een keurmerk om boetes te voorkomen

Het zal je niet ontgaan zijn. Afgelopen maand deelde de ACM forse boetes uit aan (kleine) webwinkels. Het ging hier om webwinkels die niet voldeden aan wetgeving. Niet in alle gevallen ging het om forse overtredingen, zo ging het bij een webwinkel fout op de details, weliswaar een dure fout met een boete van €50.000,-. Dat brengt ons bij de vraag, hoe voorkom je zelf zon boete?

De boetes op een rij

Een kleine rekensom leert ons dat de ACM dit jaar alleen al meer dan 1 miljoen euro een boetes uitdeelde. Het gaat om de volgende bedrijven:

In dit rijtje staan zowel kleine als grote bedrijven. Ook worden bedrijven gevestigd in het buitenland niet ontzien. Het signaal is duidelijk, overtreed je de regels, dan loop je kans op een forse boete.

Reden voor boetes

Als je de cases bekijkt, dan zie je dat de reden voor de boete primair ligt in het niet juist volgen met de regels met betrekking tot de bedenktijd. Op dit gebied zijn er veel misverstanden en worden er vaak fouten gemaakt. We sommen de belangrijkste misstanden op:

  • Er worden producten uitgezonderd zoals aanbiedingen of speciaal voor de klant bestelde artikelen. Dit zijn GEEN wettelijke uitzonderingen.
  • Er wordt vermeldt dat de producten binnen 14 dagen retour moeten zijn, dat is onjuist! De klant heeft 14 dagen om melding te maken dat hij wil retourneren en na melding nogmaals 14 dagen om daadwerkelijk retour te sturen.
  • Je moet binnen 14 dagen na melding het verschuldigde bedrag terugbetalen middels dezelfde betaalwijze als de klant heeft gekozen voor betaling. Je moet bij een volledig retour ook de verzendkosten voor de heenzending vergoeden. Je mag geen kosten berekenen voor retour.
  • Ook beschadigde artikelen moet je retour accepteren, je mag dan wel kosten in rekening brengen.
  • Je moet de klant juist informeren over de bedenktijd. Dit moet op een aparte pagina met de titel “Retourneren” welke bereikbaar is vanuit menu en homepaga. De informatie op deze pagina moeten al diverse eisen voldoen waaronder informeren over terugbetaling, uitzonderingen, etc.

Keurmerken voorkomen boetes

Goede keurmerken controleren op al deze zaken. Zo hadden de webwinkels waarschijnlijk geen boete gekregen als ze de toets van een keurmerk hadden doorstaan. De betreffende webwinkels waren op het moment van de boete dan ook niet lid van een keurmerk. Diverse partijen zijn inmiddels wel aangesloten bij een keurmerk. Dit laat nog maar eens het nut van een keurmerk zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *